Port-Cultural-Cetate-Dinescu-location

Vizitează Portul Cultural Cetate din România pe malul Dunării

Portul Cultural Cetate este o destinație turistică unică situată pe malul Dunării, în județul Dolj, România. Acesta a fost reabilitat recent și a devenit un loc vibrant pentru vizitatori, oferind nu doar peisaje spectaculoase, dar și activități culturale, muzicale și de relaxare.

Dacă vrei să explorezi o parte mai puțin cunoscută din România, dar totuși plină de istorie și frumusețe, Portul Cultural Cetate este un loc care merită vizitat.

Să începem cu concluzia: da, trebuie să vizitezi Portul Cultural al lui Dinescu! Sau, cum îl cunosc localnicii: Port Cultural Cetate.

Acum, să o luăm mai încet. Ai simțit vreodată nevoia de a scăpa de toată agitația asta? Toată gălăgia, claxoanele, traficul și oamenii care se grăbesc peste tot? Ei bine, acest loc este exact ceea ce ai nevoie: bucurie pură și visuri de relaxare.

Situat în Cetate, un oraș vechi aflat pe malul Dunării, în sudul României, acest loc a fost un fost port de cereale, datând din anii 1880. A reușit să-și păstreze farmecul, vibrația boemă și atmosfera shabby chic.

Când călătorești cu mașina către Port, vei observa că este ascuns de drumul principal, protejat de o perdea verde luxuriantă. Râul Dunărea nu este vizibil din prima, dar poți observa pescari așezându-se pe iarbă, remorci parcare și urme de focuri de tabără. Dacă ajungi de pe Dunăre, vei pune piciorul direct pe terenul Portului.

Ajuns acolo, vei observa că este puțină confuzie. Unde este recepția? Unde îți parchezi mașina? Cum comanzi ceva de mâncare? Poți intra în conac?

Portul Cultural Cetate nu este, de fapt, un hotel. Este un loc de relaxare, cu o priveliște minunată asupra râului Dunărea, ce se întinde spre Bulgaria și Serbia. Clădirile tradiționale nu sunt complet renovate, dar asta face parte din farmecul lor. Pereții vorbesc despre vremuri apuse, despre povești pe care nu le găsești într-un oraș aglomerat. Este istorie vie, prinsă în timp.

Noi am fost puțin ezitanți să intrăm, neștiind unde să cerem cheia camerei. Dar, în final, nu contează atâta timp cât întrebi pe cineva. Toată lumea este deschisă și prietenoasă. O doamnă drăguță ne-a arătat camera și chiar ne-a indicat apartamentul pe care l-au închiriat prietenii noștri, spunându-ne că va fi ocupată cu gătitul.

Locul găzduiește, de asemenea, mulți câini și pisici vagabonzi, dar majoritatea câini, toți bine hrăniți și dornici să ne întâmpine. Toți erau foarte prietenoși, mișcându-și coada în aer. Nu conta dacă le dădeai mâncare sau nu, erau fericiți să fie prietenii tăi!

Cazare la Portul Cultural Cetate

Dacă ești în căutarea porțelanului fin și a mătăsii, nu le vei găsi aici. Totuși, vei găsi un loc rustic unde îți poți odihni picioarele.

Cazarea la Portul Cultural Cetate este doar un pat în care să dormi. Unul confortabil, aș adăuga eu. Ei bine, dacă ai rezervat doar o cameră, nu este nici măcar un pat propriu-zis. Sunt două saltele pe o placă de lemn cu stâlpi.

Camera nu are televizor. Nu cred că vreo cameră are televizor. În schimb, au aer condiționat, ceea ce a fost un mare plus.

Noptierele sunt, de fapt, 2 scaune de lemn, fiecare având câte o lampă de la Ikea. Dulap? Nu, mulțumesc! Doar un suport pentru umerașe, dar fără umerașele.

Baia a fost curată, în general ok.

Apartamentul a fost un pic mai bun, deoarece avea cadă în loc de duș. Dar condițiile au fost aceleași. Fără televizor, nimic în plus. În videoclipul de mai jos poți vedea cum arată interiorul, începe la 0:58.

Prețul pentru rezervarea unei camere pentru o noapte a fost 160Lei sau 40 USD și 240Lei pentru apartament – 60 USD. Acum probabil este mult mai scump. Asigură-te că faci rezervarea din timp, deoarece era complet ocupat la sfârșitul nopții.

Mâncarea la Portul Cultural Cetate

Îți place să mănânci pește? Îți plouă gura când guști dintr-un crap? Ei bine, atunci este momentul să te așezi și să comanzi ceva!

Acum, trebuie să clarific două lucruri: dacă decizi să mănânci aici, asigură-te că nu îți este foame, deoarece va dura mult. Și, al doilea lucru, dacă decizi să mănânci la Portul Cultural Cetate, ai multă răbdare, pentru că acest loc este definiția „așteptării lungi”.

Am ajuns la Portul Cultural Cetate pe la 11:00, când nu erau multe mese ocupate. De fapt, am fost serviți destul de repede: iubitul meu a comandat o supă de pește și crap cu mămăligă, iar eu am cerut o salată de vinete. Vin alb local de băut.

Primul fel al mesei lui a venit în mai puțin de 10 minute. A mâncat tot. Pâinea era făcută în casă și gustoasă. A spus și că supa a fost ok – nimic care să te impresioneze, dar totuși o vei savura.

Al doilea fel de mâncare a venit la scurt timp după ce a terminat supa. Peștele crap avea alături dulceață de ardei iute și o pastă de usturoi cu un miros „nebun” (adica „delicios”). Mămăliga însoțea porția. A mâncat tot.

Acum, în timpul în care a primit al doilea fel, a început să se aglomereze. Erau poate mai puțin de 20 de mese pe teren. Dar le lipsește personalul. De fapt, nici nu cred că le pasă. Este un fel de „stai dacă îți place, pleacă dacă nu” și nu îi voi blama pentru asta.

Salata mea de vinete a venit pe la 15:30. Asta înseamnă aproape 4 ore de la momentul în care am comandat-o. Am crezut că doamna a uitat să o aducă. Sincer, nu am idee cum a trecut timpul atât de repede.

Între timp, alți prieteni ai noștri s-au alăturat: o familie de patru persoane (2 copii și 2 adulți). Au comandat și ei mâncare și au așteptat. Și au așteptat. Și au așteptat și mai mult. Copiii începeau să fie nervoși pentru că le era foame, dar, din fericire, doamna a venit și masa a fost servită - cam dupa amiaza.

Meniul este scurt, ceea ce face decizia mai ușoară: supă de pește, pește prăjit, carne de porc cu cartofi, tocană de ciuperci, icre sau salată de vinete și câteva prăjituri de casă pentru desert. Oh, și sarmale, despre care am auzit o doamnă spunând că sunt delicioase! La băuturi ai vin sau sirop.

Este un pic scump, aș adăuga, dar, având în vedere că nu ai altă opțiune în zonă, este ok.

Atmosfera la Portul Cultural Cetate

Locul este deținut de Mircea Dinescu, un poet român, jurnalist, editor și acum fermier. De fapt, el stă la Portul Cultural Cetate (nu tot timpul!) și se amestecă prin mulțime – ori de câte ori simte că vrea. Am auzit că îi place să povestească despre perioada comunistă și să participe la conversații despre cultură în general.

De asemenea, are un show TV în care gătește și vorbește cu celebrități. Emisiunea este filmată la Portul Cultural Cetate sau la restaurantul său din București. Am aflat că ingredientul-cheie în toate preparatele sale este portocala. Da, portocala în supe, portocala peste carne, în sosuri, în tot!

Portul Cultural Cetate este un loc diferit. Puțin neobișnuit pentru unii, familiar pentru alții. Este genul de loc care îți amintește de casa bunicii. Nimic prea elegant, dar totuși fantastic!

Te poți plimba liber prin locul respectiv, fără restricții. Curtea este o expoziție de lucrări de artizanat adunate de la meșteșugari locali care au modelat terenul. În timp și spațiu, pare ireal. Seamless. Are o pace interioară, însoțită de muzică live, cu acordeoane, jucate în șoaptă.

Abia auzi oamenii care stau la masa de lângă tine. Dar pare că poți distinge clar râul Dunărea, plutind.


Dimineața, locul este pură încântare. Poți lua o ceașcă de cafea din partea casei și o poți savura oriunde vrei. Pe ponton, pe iarbă, pe un mic scaun de lemn sau jos, lângă râu. Poți auzi câțiva pescăruși zburând prin cerul limpede și, bineînțeles, un câine va fi acolo, ca să se cuibărească lângă tine!

În general, este un loc minunat de vizitat. Pentru o zi, sau poate două, sau, de ce nu, pentru mai mult!


More Reading