Un cutremur cu magnitudinea de 4,1 pe scara Richter s-a produs luni, 14 aprilie 2025, în zona seismică Vrancea. Seismul a fost resimțit în mai multe orașe din România, dar nu s-au raportat pagube.
Cutremur în Vrancea, 14 aprilie 2025
În seara zilei de luni, 14 aprilie 2025, la ora 19:57, un cutremur cu magnitudinea de 4,1 s-a produs în zona seismică Vrancea, una dintre cele mai active din România. Conform Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), seismul a avut loc la o adâncime de 140 de kilometri.
Aceasta este una dintre cele mai semnificative mișcări tectonice din ultimele luni, fiind primul cutremur de peste 4 grade înregistrat în această primăvară.
Unde s-a resimțit cutremurul?
Cutremurul din 14 aprilie a fost resimțit în mai multe orașe importante din zona de sud-est și centrul țării. Printre localitățile apropiate de epicentru se numără:
- Focșani (40 km vest),
- Buzău (63 km nord),
- Sfântu Gheorghe (70 km est),
- Brașov (82 km est),
- Bârlad (97 km sud-vest),
- Bacău (97 km sud),
- Ploiești (98 km nord-est).
Locuitorii din aceste orașe au semnalat pe rețelele de socializare faptul că au simțit mișcarea seismică, majoritatea descriind-o ca fiind de scurtă durată, dar suficient de puternică pentru a fi observată.
Nu s-au înregistrat pagube
Până la acest moment, autoritățile nu au raportat victime sau pagube materiale cauzate de cutremurul de ieri. De asemenea, nu a fost emisă nicio alertă de urgență.
Reprezentanții INCDFP monitorizează în continuare activitatea seismică din zonă, având în vedere că regiunea Vrancea este cunoscută pentru frecvența ridicată a cutremurelor, unele dintre ele fiind de intensitate semnificativă.
Ce trebuie să știm despre zona seismică Vrancea?
Zona seismică Vrancea este considerată cea mai activă din România și una dintre cele mai periculoase din Europa. Aici se produc anual sute de cutremure, majoritatea de mică intensitate. Însă, în mod periodic, apar și seisme mai puternice, care pot fi resimțite pe o arie largă.
Cel mai recent cutremur major înregistrat în România a avut loc în 1977, cu o magnitudine de 7,4 grade, provocând mii de victime și pagube considerabile în București și alte orașe.
Recomandări în caz de cutremur
Specialiștii recomandă ca, în cazul unui cutremur, populația să păstreze calmul, să se adăpostească sub o piesă solidă de mobilier (masă, birou), să evite scările și lifturile și să nu părăsească locuința în timpul mișcării seismice. După cutremur, este importantă verificarea instalațiilor de gaz, apă și electricitate.
Concluzie
Cutremurul din 14 aprilie 2025 din zona Vrancea ne reamintește că România se află într-o zonă cu risc seismic ridicat. Chiar dacă seismul nu a provocat pagube, este esențial ca populația să fie pregătită și informată cu privire la comportamentul corect în astfel de situații.
Pentru actualizări în timp real despre activitatea seismică din România, accesați www.infp.ro.